Buiten spelen

Iets dat ouders heel belangrijk vinden bij hun keuze voor een agrarische opvang is dat wij veel naar buiten gaan. En dat klopt, we spelen vaak buiten en als het weer het toelaat leven we zelfs de hele dag buiten! Maar waarom is dat zo belangrijk en wat is onze visie er op? Bewegen is goed voor een mens, dat weten we allemaal wel. Maar er is nog zoveel meer uit het buiten zijn te halen! Een aantrekkelijke groene omgeving stimuleert tot beweging, maar heeft ook een positieve invloed op stress. Het blijkt dat mensen sneller herstellen als ze dagelijks voldoende groen om zich heen hebben.

Kinderen krijgen het gevoel:ik kan het!”

Maar wat voor ons vooral van belang is, is dat de natuur en natuurlijke elementen de optimale ontwikkeling van kinderen stimuleert. Kinderen hebben er baat bij om regelmatig in de natuur te zijn. 

Een paar voorbeelden;

-Uitdagende natuur zoals een omgevallen boom om op te klimmen, een heuveltje om van af te rollen of een sloot om overheen te springen, zijn natuurlijke elementen die stimuleren in de motorische ontwikkeling.

-Buiten zijn in weer en wind, een uitdagende natuurlijke omgeving zoals bloemen en planten, geuren en kleuren en knutselen met zelf gevonden natuurschatten dragen bij aan de zintuigelijke en creatieve ontwikkeling van het kind.

-Het stimuleert ook de sociale en de emotionele ontwikkeling want buitenactiviteiten zetten aan tot samenspel.

Om die zware boomstronk op te tillen heb je soms echt hulp nodig! Samen kom je een stuk verder. Kinderen zullen met elkaar gaan overleggen en er zal een leuk spel ontstaan wat ze een goed gevoel geeft. Over een wiebelige balk lopen of je hand in de bek van een kalfje stoppen, die er dan op gaat sabbelen, kunnen momenten zijn van persoonlijke overwinning en groei. Het kind krijgt het gevoel: ‘ik kan het!’.

Het allerbelangrijkste is dat kinderen zich vrij voelen”

Dit zijn een aantal voorbeelden waarom het zo belangrijk is voor kinderen (en ook voor volwassenen) om in de natuur te zijn. En wij vinden dit ook erg belangrijk, daarom zijn we ook zoveel buiten.

Zoals hier te lezen valt zit er meer achter dan alleen maar buitenspelen. Maar wat het allerbelangrijkste is, dat de kinderen blij zijn en zich vrij voelen en wel het gevoel hebben dat ze alleen maar aan het buitenspelen zijn. Dat ze ondertussen ook heel veel leren daar worden wij dan weer heel blij van!

Eén opmerking over 'Buiten spelen'

  1. Er is nog een heel erg groot voordeel van het buiten spelen. Het is namelijk heel belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Doordat kinderen voornamelijk nog activiteiten doen met alles dichtbij, denk aan lezen, gamen, mobiele telefoon enzovoorts worden hun ogen steeds meer min. Hierdoor ontstaan op latere leeftijd ernstige oogproblemen. Kijk hiervoor ook eens op http://www.ikkijkverder.nl.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: