Sint Michaël

‘Michaël, Michaël met uw lichtend zwaard, schenk ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard!’

Sinds de geboorte van mijn zoontje probeer ik een aantal tradities en rituelen toe te passen in ons dagelijks leven. Één daarvan is het vieren van de jaarfeesten. Het geeft ritme aan ons leven en kleur aan de seizoenen. Ik geef er wel een eigen draai aan en kijk wat er bij ons past.

Een mooi verhaal dat ook symbool staat voor de spannende uitdagingen waar we voor staan’

Vandaag vieren we St Michael. Dit is van oorsprong een christelijk herfst-feest. St Michaël versloeg de duivel in de vorm van een draak. Tegenwoordig wordt daarvoor vaker ook het verhaal van Joris en de draak gebruikt. Het is een mooi verhaal dat ook symbool staat voor de spannende uitdagingen waar we voor staan. In de herfst gaan we weer meer naar binnen en kijken we ook letterlijk wat meer bij onszelf naar binnen.

Maar zo spannend maken we het bij ons thuis nog niet. Wij vinden de verhalen nog een beetje te heftig voor onze 4-jarige…Zeker heeft bij ons de draak ook een plekje op de seizoenstafel, maar hij verdwijnt ook net zo makkelijk tussen de paarden en koeien bij de speelgoedboerderij.

Dat verhaal laten we dus nog een paar jaar achterwege, maar waar het voor symbool staat vind ik een prachtige gedachte. Dus bakken we wel een mooie draak van brood en creëeren we zo een eigen traditie. Ondertussen denk ik ook na over de draken die ik nog moet of wil verslaan.

‘Niets moet, alles kan, zeg maar’

Als inspiratie gebruik ik hier vaak de boeken: Het hele jaarfeesten van Lisa Wade en Daan Rot. Deze boeken geven op een zeer laagdrempelige manier vorm aan de jaarfeesten. Niets moet, alles kan, zeg maar.

Op de opvang vieren we alleen de gangbare feesten zoals Sinterklaas, kerst enzovoorts. En allemaal met zo min mogelijk prikkels. Want feestdagen zijn al zo druk, voor iedereen. Maar omdat we bij de opvang zo verweven zijn met de natuur en de seizoenen haal ik daar ook veel inspiratie uit voor activiteiten, passend bij de seizoenen, maar allemaal niet te druk en te veel. Zeker dus ook een aanrader voor in de kinderopvang, ook al vier je de jaarfeesten niet!

Wij gaan snoepen van die enge brooddraak! (Best goed gelukt, al zeg ik het zelf ;)Welke draken heb jij nog te verslaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: