Noodzakelijk groen!

Toen ik begon met werken bij de agrarische opvang had ik geen enkele ervaring met enige vorm van de agrarische sector. Ik groeide immers op in een woonwijk en mijn bijbaantje was werken in een supermarkt. Dat is weliswaar met elkaar verbonden, het vlees dat in de supermarkt ligt, de melk enzovoorts ligt niet zomaar opeens in de winkel, maar daar zag ik natuurlijk vrijwel niets van tijdens mijn werkzaamheden bij de (toen nog) C1000.

‘Het was zelfs al jaren geleden dat ik op een boerderij was geweest…’

Ervaring in de kinderopvang had ik inmiddels al een aantal jaren, maar dit was helemaal nieuw. Dieren op een opvang had ik nog nooit gezien, op een kinderboerderij die voor een open-dag ingehuurd was, na. Het was zelfs al jaren geleden dat ik op een boerderij was geweest…

Toch trok het me meteen aan. De dieren, het idee van een moestuin, eitjes rapen bij de kippen en die dan bij de lunch opeten. Hoe geweldig is dat voor kinderen om daar te mogen spelen en ontwikkelen?

Maar wat het míj́ uiteindelijk ging opleveren, daar had ik op dat moment geen idee van. De nieuwe omgeving zag ik als een uitdaging, maar dat het voor mij persoonlijk ook zoveel zou brengen had ik niet verwacht. Het is een mooi leerproces.

Want een tractor blijft interessant, ook na de 173737e keer’

We zijn veel buiten. Daar wordt niet alleen gespeeld, als het weer het enigszins toelaat, eten we buiten en vinden de activiteiten daar ook plaats. Er is veel te zien en te doen. De dieren, de boer die aan het werk is of de 173737e tractor. Want een tractor blíj́ft interessant, ook na de 173737e keer;).

Dat wij het buiten zijn in de natuur belangrijk vinden is inmiddels, denk ik, wel duidelijk… Maar waarom is dat dan zo, welke gedachte zit daar dan achter?

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van groen en natuur op de mens. En de uitkomst is, uiteraard, altijd positief. Het blijkt dat kinderen die regelmatig in contact zijn met de natuur en natuurlijke elementen, zich gezonder en evenwichtiger kunnen ontwikkelen.

Een aantal punten uit deze onderzoeken zal ik hier benoemen: ~Natuur zorgt voor herstel van stress en aandachtsmoeheid. Voor volwassenen blijkt dat chronische stress, ontwikkeld door bijvoorbeeld een druk leven, makkelijk hersteld in een groene omgeving. Ook kinderen herstellen sneller van stress als er groen in hun dagelijkse omgeving te vinden is. We kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen! ~Natuur stimuleert tot bewegen. Een aantrekkelijke, groene omgeving zet eerder aan tot bijvoorbeeld wandelen of fietsen. En beweging is goed voor iedereen. ~Natuur maakt het makkelijker om sociale contacten aan te gaan. Een groene omgeving en dieren zorgen vanzelfsprekend voor aanleiding tot sociaal contact. ~Natuur helpt bij de persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Een groeiend aantal studies geeft aan dat natuurbeleving bijdraagt aan persoonlijke groei en zingeving. Dikwijls komt stress voort uit gebrek aan zingeving.

Er zijn dus heel wat voordelen aan de natuur. Voor jong en oud! En de natuur is ook gewoon prachtig, elk seizoen zijn eigen mooie elementen!

‘En wat vind ik dat genieten!’

In de jaren dat ik bij de agrarische opvang werk is er in persoonlijke situatie ook veel veranderd wat betreft mijn natuurbeleving. Ik woon nu in een iets groenere omgeving (de straat oversteken en ik sta tussen de weilanden), ik zoek zelf vaker de natuur op. Ik heb veel geleerd over de natuur en zijn processen en ik vind het werkelijk prachtig! Tien jaar geleden was ik echt niet lyrisch geworden over een vlinder die uit zijn cocon kroop…Nu kan ik er geen genoeg van krijgen. We zijn vorig jaar verhuisd naar een huis met meer tuin. En daar kon ik eindelijk waarmaken wat ik al heel lang wilde; mijn eigen kippen. En wat vind ik dat genieten, die dames van mij. Elke dag breng ik ze een paar keer wat lekkers en dan vliegen ze bijna de ren uit, zo dol zijn ze daarop! In ruil daarvoor krijgen we, bijna, elke dag verse eitjes. Ik maak hun hok elke dag schoon. Even gewoon met de handen iets doen en niet nadenken. En ondertussen komen de dames af en toe even kijken wat ik aan het doen ben. Dan ga ik door naar ons konijn, zij staat vaak al te kijken wanneer ik bij de kippen ben. Ze weet dat zij dan ook bijna aan de beurt is. Heerlijk om zo de dag af te sluiten!

De natuur heeft zo veel te bieden. Ik ben blij dat ik dat ‘cadeau’ heb gekregen. En dat we dat iedere dag aan de kinderen mee kunnen geven.

Terwijl ik dit stukje schrijf hoor ik een hoop kabaal buiten. De kippen wachten op me. En dat laten ze me weten ook! Ik kom er aan, dames!

Liefs Maartje Groen juffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: