Nee!!

Nee, niet aankomen!

Je zegt het heel snel, tegen een kind. bijvoorbeeld als het kind graag eens wil voelen aan een kaars. Geen goed idee natuurlijk. Nee!! Simpel, snel en effectief. Situatie opgelost, zou je denken. Maar is dat wel zo?

Bij ons op de opvang hebben wij jaarlijks een aantal thema-weken die terugkeren. Naast de seizoenen hebben we bijvoorbeeld ook een NIET-NEE week. In deze week zeggen we geen ‘nee’ en geen ‘niet’ tegen de kinderen. Dus geen: nee, dat mag niet en niet doen en alle varianten daarop. We doen dit om ons heel bewust te zijn van wat het effect is van wat er gebeurt als je op een andere manier communiceert met de kinderen. Welke gedachte zit hier achter?

Uit onderzoek blijkt dat ons brein namelijk als volgt in elkaar zit. Het woordje NIET, heeft niet zoveel effect op ons. Dat valt een beetje weg. Bij kinderen al helemaal.

‘En dan komt je boodschap niet meer aan’

Als ik je vraag om niet aan een roze olifant te denken, wat gebeurt er dan? Precies, die roze olifant zie je al voordat je de hele zin hebt gelezen. Grappig hoe dat werkt eigenlijk.

Je kunt je dus voorstellen dat, wanneer je een kind verteld dat iets niet mag en het woordje niet wegvalt, er juist gedrag uit voort komt wat je nou net wilde voorkomen.

Daarnaast is het zo dat, wanneer er steeds hetzelfde wordt gezegd, het effect ook afneemt. Het dringt eigenlijk niet meer door wat er gezegd wordt. En dan komt je boodschap niet meer aan.

Net zoals volwassenen willen kinderen ook graag een verklaring waarom iets moet of juist niet. Ook zij willen het begrijpen. Zeggen ; ‘om dat ik het zeg’ heeft daarom ook vaak geen positieve uitwerking. De NIET-NEE week betekent overigens niet dat alle kinderen de hele week overal hun zin in krijgen 😉

‘Bedenk je goed of je antwoord echt nee moet zijn’

Maar wat doen jullie dan in zulke situaties, zul je je misschien afvragen. ~Bedenk je goed of je antwoord echt nee moet zijn. Nee is al snel gezegd. Maar vraag jezelf eerst eens af: waarom niet? Het komt nogal eens voor dat rommel of drukte een reden is om nee te zeggen tegen ideeën van kinderen. Dat kan natuurlijk, maar bedenk dan dat dit niet altijd de beste keus hoeft te zijn voor de ontwikkeling van de kinderen. Natuurlijk zijn er situaties die gevaarlijk zijn en de uitkomst gewoon nee is en blijft of dat iets gewoon even niet kan of uitkomt. Dat kan! Bespreek dit dan met de kinderen en kom samen tot die conclusie door ze een handje te helpen in hun denkproces, bijvoorbeeld: wat denk je dat er gebeurd als je dat gaat doen? Dat heeft meer effect dan het alleen maar tegen ze te zeggen. ~Vertel wat je wel wilt zien. In plaats van: ‘niet met je schoenen op de bank’ zeg je: ‘ haal je schoenen van de bank af’. En leg het, zo nodig, uit waarom. Zoals ik al eerder beschreef, hebben kinderen ook behoefte aan een ‘waarom’ om iets te begrijpen, net zoals volwassenen. ~Geef keuzes of alternatieven. Wanneer kinderen vragen of ze iets mogen en het antwoord is nee, kun je dit ook proberen om te draaien door bijvoorbeeld een alternatief aan te bieden: ‘willen jullie misschien liever buitenspelen?’ Of geef keuzes: je mag kleien of verven. Zo gaat de aandacht niet uit naar wat er NIET MAG maar wat er WEL KAN.

‘Nee is ook wel eens gewoon nee’

Door in je vragen ook zoveel mogelijk ‘niet’ te vermijden (wil je niet mee naar buiten?) geef je ook hier een positieve wending aan. Wanneer je een vraag op een bevestigende manier stelt, zal dit het antwoord vaak ook positief beïnvloeden (wil je mee naar buiten?)

Nee is ook wel eens gewoon nee. Wij vinden het heel belangrijk om dit, tenminste één week per jaar, volledig onder de aandacht te brengen, zodat het ons weer aan het denken zet. We maken elkaar bewust van wat we zeggen tegen de kinderen. Soms turven we ook de nee’s die er gezegd worden en zijn we fanatiek wie er de minste streepjes heeft op het einde van de dag. Maar allemaal met een lach en met de bedoeling er van te leren!

Naast de Niet-nee week hebben we nog meer weken waarin een aspect van opvang aan bod komt. Daar later meer over!

Liefs Maartje Groen juffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: