Het is herfst🍂

‘Herfst, herfst, wat heb je te koop? Honderdduizend bladeren op een hoop! Zakken vol met wind, ja mijn kind. Ik hoop dat jij dat aardig vindt!’

De herfst is nu toch wel vol aan! Blaadjes overal en ook het weer begint om te slaan.

De natuur geeft ons bij elk seizoen hele mooie schatten en kansen om te gebruiken bij activiteiten. Maar in de herfst lijkt dat nog net een beetje meer. De blaadjes, kastanjes eikels en hazelnoten zijn allemaal zeer geschikt om iets moois van te maken of heerlijk mee te spelen.

Ik deel een aantal tips om te doen in de herfst met die mooie schatten van en in de natuur. De herfstvakantie staat ook al weer voor de deur, een mooie kans om wat leuks te (gaan) doen.

🍂Herfst speurtocht

Niets mooier dan er lekker op uit gaan in de herfst. Mooie kleuren, misschien een waterig zonnetje. Lekker wandelen in het bos. Maar voor kinderen is dat misschien net wat minder leuk dan voor jou. Maak er een speurtocht van! Zo wordt het gelijk een stuk uitdagender! Je kunt hem zelf maken of je print er één uit. Ik heb er één gemaakt. De link heb ik bijgevoegd. Uitprinten en klaar!

🍂Kabouterpad

Ook deze activiteit is buiten. Een kabouterpad lopen! Deze zijn overal in Nederland te vinden. Vaak kun je bij een horecagelegenheid een knapzak met opdrachten krijgen, maar dit is niet per sé nodig. Zonder is de route ook leuk om te lopen, er is onderweg genoeg te zien!

🍂Loose parts play

In de herfst zijn er zoveel schatten te vinden! Verzamel zoveel kastanjes, eikels, blaadjes, hazelnoten, dennenappels en beukennootjes als je kunt vinden. En je vindt vast nog wel wat meer tijdens een mooie wandeling! Stop dit in bakken of kisten. Wij gebruiken hier een buitenkeuken voor. Met een aantal potjes, bakjes of pannetjes en een hoop fantasie geeft dit gegarandeerd uren speel-plezier!

🍂Knutselen

Herfst is bij uitstek het seizoen met de mooiste natuurlijke materialen, als je het mij vraagt. Heerlijk om te knutselen. Lekker kopje thee er bij en dan heerlijk samen fröbelen (freubelen)*

*Het woord fröbelen, dat vrijblijvend creatief bezig zijn betekent,komt van de pedagoog Friedrich Fröbel en zijn opvattingen over de ontwikkeling van kinderen.

Maak bijvoorbeeld een spinnenweb van een kastanje en wol. Je steekt saté-prikkers in de kastanje. Maak van te voren gaatjes met een prikpen, dan krijg je de saté-prikkers er beter in en blijven ze ook beter zitten. Maak met een knoopje het garen vast aan één van de saté-prikkers en ga nu om en om met het touw langs de saté prikkers. Dus eerst boven langs de sateprikker en dan er onder langs. Draai het touw één keer om elke saté prikker heen voor stevigheid. Je kun dit ook met cocktail prikkers doen. Je krijgt dan een wat kleiner spinnenweb. Je kunt er ook verschillende kleuren wil voor gebruiken. Maak er een touwtje aan om op te hangen en klaar!

🍂Sneeuwklokjes

Oktober en November zijn de geschikte maanden om de bolletjes van het sneeuwklokje in de grond te stoppen. Ze zullen dan in januari/ februari opkomen. Dit is rond Maria lichtmis. We gaan dan dagelijks even kijken of er al iets te zien is en maken de wortelkindjes* wakker met een belletje aan een ketting, zodat ze goed kunnen groeien.

Het enige dat je nodig hebt zijn de bolletjes en een stukje aarde. Maar in een pot kan ook. Wij gebruikte een grote teil. Stop de bolletjes in de grond. Tenminste 3 cm uit elkaar en 10 cm diep.

*Het verhaal van de wortelkindjes gaat over de wortelkindjes die onder de grond bij ‘Moeder aarde’ wonen. Wanneer het weer beter wordt, worden de wortelkindjes wakker en maken mooie kleren voor zichzelf om weer mooi boven de grond te gaan leven. De wortelkindjes zijn de wortels van alle bloemen die gaan groeien en bloeien in het voorjaar. Wanneer de herfst aanbreekt gaan ze weer naar binnen, onder de grond bij ‘Moeder aarde’. Een heerlijk, lief boek om kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met het ritme van de natuur.

Dit zijn een aantal ideeën ter inspiratie om te doen in de herfst of in de herfstvakantie.

Maar geniet vooral van alles wat er om je heen gebeurt in de natuur. De herfst heeft schitterende geuren en kleuren🍂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: