Walnoot kaarsjes

2 februari vieren we Maria Lichtmis. De laatste van de lichtfeesten. Vanaf dan wordt het weer steeds een beetje lichter op de dag.

Ik ben nog van plan om een blog te maken over Maria Lichtmis. Daarin zal ik beschrijven hoe wij hier thuis aandacht besteden aan dat jaarfeest.

Maar één van de dingen die ik doe is het maken van walnootkaarsjes. Ik heb verschillende restjes van kaarsen bewaard en daar vul ik de walnoten mee. Nog duurzaam ook!

Hoe ik dat heb aangepakt? Ik beschrijf het hieronder. Nodig:

Verder nog nodig: aluminiumfolie, een plaat als ondergrond, een (oude) lepel en een oud pannetje. Kaarsvet geeft nogal wat rommel dus ik raad het niet aan om dit in een pannetje te doen waar je nog mee gaat koken.

Als eerste begin je met de noten kraken. Dit is niet altijd even gemakkelijk zonder ze helemaal kapot te kraken. Voor mij werkte de manier die op de foto te zien is. De noot er dwars tussen doen. Rustig kraken zodat er op de naad een kleine opening ontstaat en daarna verder open snijden met een mesje. Met datzelfde mesje haalde ik de twee helften leeg.

Daarna mogen de restjes kaars in het pannetje op het vuur. Laat langzaam smelten. Kijk uit want het kan behoorlijk heet worden! Haal eventueel de oude lontjes er uit. Knip ondertussen de lonten op maat en bekleed een plaat, bijvoorbeeld een bakplaat, alvast met aluminiumfolie.

Dan kun je beginnen! Leg alle walnoten op het aluminiumfolie. Dit is nodig omdat, zoals hierboven op de foto te zien is, het een behoorlijke knoeiboel kan worden. Leg in elke walnoot een lont en doe er wat gesmolten kaarsvet in. Ik deed dit met een lepel, dit werkte voor mij het beste. Eerst heb ik geprobeerd om het over te gieten in een blikje maar daardoor ging alles er langs (vandaar de rommel op het aluminiumfolie) en het stolde heel snel in het blik. Een lepel werkte wat preciezer en was dus de beste optie. Je kunt nu eventueel de lont nog recht zetten mocht dat nodig zijn.

Als alle walnoten gevuld zijn met kaarsvet en dat gestold is kunnen ze met Maria Lichtmis in een schaal met water mooi branden. Dat geeft een bijna magisch effect!

Mocht je deze kaarsjes willen maken maar heb je geen restjes van andere kaarsen bewaard? Je kunt eventueel ook theelichtjes gebruiken. Of bijenwas, dat ruikt ook nog eens heerlijk!

(Kijk altijd uit met het branden van deze kaarsjes. Houdt het in de gaten en ga er niet zomaar bij weg. Het is aan te raden ze alleen te branden in een schaal met water. Dit is de meest veilige manier)

Ga jij ze ook maken? Veel plezier!

Liefs Maartje ~Groen juffie~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: