Maria Lichtmis

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Wij zijn thuis al een tijdje bezig met de voorbereidingen. In de herfst plantten we bolletjes, we smolten restjes kaars zodat we walnootkaarsjes konden maken en de seizoenstafel werd voorzien van Moeder Aarde en haar wortelkindjes. Wij zijn er klaar voor!

Waar ligt nou de oorsprong van dit feest? Maria Lichtmis is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria bracht 40 dagen na de geboorte van Jezus (na kerst).

Maria Lichtmis is de laatste van de lichtfeesten. We haalden het licht naar binnen, nu brengen we het licht weer naar buiten. De lente komt er aan. Ondanks dat het nog koud is en soms erg grijs en guur, laat de natuur zien alweer bezig te zijn met groeien en bloeien. Je ziet er nog niet veel van, maar onder de grond gebeurd heel veel!

Om dit te symboliseren krijgt Moeder Aarde hier thuis een hoofdrol op de seizoenstafel. Onder de grond zijn Moeder Aarde en haar wortelkindjes al flink bezig met de grote schoonmaak en het naaien van nieuwe kleertjes. Zodat ze als prachtige bloemen tevoorschijn kunnen komen als de tijd daar is.

Om een extra handje te helpen maken we de wortelkindjes wakker met een sneeuwklokjesbelletje. Heel vroeg, als het nog donker is, gaan we naar buiten. We klingelen met het belletje en de wortelkindjes weten dat ze wakker moeten worden. Zo kunnen ze groot en sterk worden. Voor je het weet zijn er weer volop bloemetjes te vinden in de tuin. We brengen het licht weer naar buiten door de walnootkaarsjes aan te steken. En natuurlijk lezen we het boek ‘de wortelkindertjes’. Een heerlijk, lief verhaal.

We sluiten de dag feestelijk af met pannenkoeken. Deze traditie komt voort uit het feit dat vroeger de boter en eieren niet meer bewaard kon worden en het opgemaakt moest worden voor het zou bederven. En pannenkoeken maken was daar een ideale manier voor. Bovendien symboliseert de pannenkoek de stralende zon, het naderende voorjaar. Volgens bijgeloof is het zo dat, wanneer je met Maria Lichtmis pannenkoeken eet, je het hele jaar rijk en gelukkig bent. Het proberen waard toch?

Hele fijne Maria Lichtmis, maak er een mooie herinnering van! En vergeet vooral niet te genieten.

Liefs Maartje ~Groen juffie~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: