Huilen mag

Ons motto is; huilen mag! Maar wat bedoelen we daar dan mee? Je zult misschien denken: ja natuurlijk mag dat. Maar in de praktijk wordt verdriet vaak gesust in plaats van dat het er mag zijn. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat mensen zo ongeveer geprogrammeerd zijn op het vermijden van ongemak en pijn. En iemand anders zijn/ haar verdriet kan zeker als ongemak ervaren worden. Of dat nu van een kind is of van een volwassene.

Er gebeurt iets bijzonders’

Er is onderzoek gedaan naar de samenstelling van tranen. En tranen van emotie zijn werkelijk van een andere samenstelling dan dat van tranen van prikkeling, bijvoorbeeld tijdens het snijden van een ui. Er gebeurt dus iets bijzonders. Emotioneel huilen dient voor het afvoeren van afvalstoffen, net zoals bijvoorbeeld een toiletbezoek. Dit zijn stoffen die worden aangemaakt en ophopen in het lichaam als gevolg van spanning.

Je kunt, naar aanleiding van bovenstaande, best wel stellen dat huilen een positieve werking heeft en dus goed voor je is. Misschien herken je het wel: na een flinke huilbui voel je weer wat beter. Er is niks veranderd aan de situatie, maar wel aan je gevoel. Dit komt dus door die tranen!

Het verminderd dus spanning. En als je je bedenkt dat kinderen dagelijks, vaak ook nog eens meerdere keren per dag, met nieuwe situaties en leermomenten te maken krijgen, kun je je voorstellen dat zij nog al eens wat spanning ervaren. En dat moet er uit. Ook is het voor kinderen veel lastiger om emoties te herkennen en te benoemen, maar met huilen maken ze dan toch duidelijk dat er iets is. Het is immers hun eerste communicatie middel als baby. Een baby met honger, huilt. Dat weet iedereen wel. Maar dat het voor oudere kinderen ook zo werkt is veel minder bekend.

Niet huilen, dat is niet nodig’

Het is dus erg belangrijk het verdriet er te laten zijn. Door te zeggen: ‘niet huilen, dat is nu niet nodig’ erken je de gevoelens niet en leert het kind niet dat zijn gevoelens er ook toe doen. en op den duur zullen ze het steeds moeilijker vinden hun emoties te laten zien en om er mee om te gaan. Wat kan resulteren in boos en onacceptabel gedrag.

Dit is niet een makkelijk proces. Niet alleen ongemak kan een reden zijn om het te willen stoppen. Je hebt bijvoorbeeld even geen tijd om de huilbui af te wachten, of je staat midden in de supermarkt met, voor jouw gevoel, alle ogen op je gericht. Tijdens het werk ervaren we ook wel eens ouders die het heel lastig vinden om aan te horen dat een kindje nog even huilt en dus ontlaadt voor dat het in slaap valt. Ook dat is soms voor ons lastig. Maar we krijgen gelukkig altijd de kans het uit te leggen en te onderbouwen met onze theorie.

Gemakkelijk is het dus niet, maar wel heel belangrijk. Een paar tips om je wat op weg te helpen; -In plaats van kinderen af te leiden, kun je zeggen: huil maar, toe maar, ik ben er voor je’. -erken het gevoel door te zeggen: je bent verdrietig hè, dat zie ik en dat mag’. -geef aandacht door te luisteren en te kijken met een liefdevolle blik. -baby’s die huilen om spanning te ontladen kun je vasthouden. Oudere kinderen hebben vaak behoefte en alleen te zijn en aan ruimte. Dat is prima. Maar zorg wel dat je in de buurt bent en beschikbaar. -kinderen kunnen huilen/ ontploffen om de kleinste dingen die door volwassenen als overdreven worden ervaren. Erken dan ook het gevoel. Vaak is het niet wat er werkelijk speelt, maar is het de beroemde druppel die de emmer doet overlopen.

Laat het er zijn’

Soms ontstaat er een driftbui. Dat is ook ontlading. Het is belangrijk dat ook dan de ontlading komt door huilen. Ben er voor het kind, soms door een knuffel, soms door afstand. Laat het er zijn. Probeer door de driftbui heen te prikken. Onacceptabel gedrag ,zoals slaan, schoppen enzovoort, moet gestopt worden. Stel de grens, maar wordt niet boos. Dit werkt averechts, zeker in het heetst van de strijd. En het verdriet moet er toch uit, is het niet op dat moment dan komt het op een andere moment, en vaak nog heftiger, wel uit.

Liefs Maartje ~Groen juffie~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: