Kuikentjes

Op een agrarische opvang ben je natuurlijk omringd met dieren. We hebben, naast het jongvee, geiten, kippen en een haan, konijnen, cavia’s en eenden. En nu ben ik vast nog wel iets vergeten.

Sinds kort hebben we daar nog ‘een aantal’ dieren bij. Namelijk kuikentjes. We hebben ze in de broedmachine uitgebroed en nu zitten ze binnen onder de warmtelamp. In deze blog laat ik jullie zien hoe we dit gedaan hebben. Lijkt je dit nu ook zo leuk om te doen? Dit kan ook prima thuis. Bedenk je alleen wel van te voren al waar de kuikentjes uiteindelijk naar toe gaan, want ze blijven helaas niet altijd zo klein;)

Het hebben van dieren op de opvang heeft vele voordelen. Daar zal ik in een later blog-bericht op terug komen.

De eieren

De eieren, van verschillende soorten kippen,werden gehaald bij een kippenfokkerij.

Deze eieren legden we in het rekje van de broedmachine. Hierin worden de eieren regelmatig gedraaid wat zorgt dat de kuikentjes goed kunnen groeien en zich goed ontwikkelen. De luchtvochtigheid van de broedmachine moet rond 50-55% zijn en de temperatuur 37,5 graden.

Schouwen

Na ongeveer 5 tot 7 dagen is het tijd om de eieren te schouwen. Zo kun je zien in welk ei een kuikentje zich aan het ontwikkelen is. Dit doe je in het donker met een speciaal lampje, maar kan eventueel ook met je mobiele telefoon. Wij konden het in eerste niet heel goed zien dus we hebben het schouwen een paar dagen later nog eens gedaan. Toen was het een stuk beter te zien. Op dag 11 kun je eventueel nog eens schouwen.

Vanaf dag 19 hoeven de eieren niet meer gedraaid te worden. Ze kunnen los op het rek van de broedmachine gelegd worden. Ook de luchtvochtigheid moet aangepast worden. Deze moet nu tussen 60 en 65% liggen. Dit maakt de eierschaal zachter waardoor de kuikentjes er makkelijker uit kunnen komen. De temperatuur blijft hetzelfde.

En dan kan het grote wachten beginnen. Rond dag 21 kunnen de kuikentjes de eieren aan gaan pikken. En daarna kan het heel snel gaan. Maar ook nog wel even duren. Het is wel heel belangrijk te benoemen dat je de kuikens niet mag helpen. Ze moeten zelf uit het ei komen. Als een ei is uitgekomen blijven de kuikens, totdat ze helemaal zijn opgedroogd, in de broedmachine.

Pas wanneer ze helemaal opgedroogd zijn mogen ze verplaatst worden. Op deze plek moet dan een warmtelamp of warmteplaat geplaatst zijn. Ook hebben ze water en kuiken-meel nodig. En een laagje zaagsel. Dit moet regelmatig ververst worden. Natuurlijk om hygiënische redenen, maar de kuikentjes kunnen er ook een behoorlijke zooi van maken;)

En dan kan er natuurlijk geknuffeld worden. Heel veel geknuffeld!

Veel liefs Maartje ~Groen juffie~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: