Speel-goed?

Naast de klokloze en niet-nee week is er nog een week die wij op de opvang inzetten. Dat is de speelgoedloze week.

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je hebt, met de grootste zorgvuldigheid, een leuk en passend cadeautje uitgezocht. Voor een dreumes bijvoorbeeld, speelt de jarige in kwestie alleen maar met het cadeaupapier….

Het is niet persoonlijk’

Dat kan een beetje een teleurstelling zijn. Maar het is niet persoonlijk. Uiteraard niet. Maar zo’n papiertje is vaak ook gewoon interessant. Het heeft vaak verschillende kleurtjes, kraakt en ritselt wanneer je het aanraakt en je kunt het in elkaar proppen en weer uit elkaar halen. Dat zijn zoveel nieuwe dingen om te ontdekken! Want dat is wat kinderen doen. Ontdekken, met al hun zintuigen.

Er is ontzettend veel speelgoed op de markt. Het een nog kleurrijker en met meer geluidjes dan het ander. Dat is ontzettend aantrekkelijk voor kinderen. Hoe meer kleuren en geluiden, hoe beter.

Wanneer ze de kans krijgen hun fantasie volop in te kunnen zetten, gebeuren er de mooiste dingen’

Maar dat is niet helemaal hoe het zit. Voor het oog is het zeer aantrekkelijk. En ze willen dat dan graag hebben. Daar is ook helemaal niks mis mee. Maar niet altijd prikkelt het de fantasie, of maar zeer beperkt.

En dat is erg jammer. Want dat is wat kinderen nu ontzettend goed kunnen, hun fantasie gebruiken. Wanneer ze de kans krijgen hun fantasie volop in te kunnen zetten, gebeuren er de mooiste dingen. Er ontstaat het mooiste spel. En spel is ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Zij leren door spelen.

Daarom zetten wij regelmatig een speelgoedloze week in. En dat is precies wat de naam al zegt. Er is geen speelgoed voor handen in die week. We bergen het speelgoed op en vervangen dit door bijvoorbeeld kosteloos materiaal. Of schatten uit de natuur.

Dan is het afwachten wat er gebeurt. En dat zijn de mooiste dingen. Kinderen hebben vaak niet veel nodig om toch tot spel te komen. Laat hun fantasie maar gaan. En het geeft ons als pedagogisch medewerkers ook weer de kans om te zien waar de kinderen nu echt behoefte aan hebben en waar ze mee bezig zijn in hun ontwikkeling.

Ondertussen ben ik doosjes, flesjes en wc-rolletjes aan het sparen

Overigens is dit geen pleidooi om alle kinderen nu maar al hun speelgoed af te pakken. Zeker niet! Er is veel speelgoed te verkrijgen en veel daarvan is ook passend bij de ontwikkeling van een kind. Een Barbie is bijvoorbeeld vaak ook nogal kleurrijk, maar zet ook aan tot rollenspellen. We vinden het belangrijk dat het speelgoed spel uitlokt. De fantasie stimuleert. En niet (teveel) prikkels geeft, zoals geluid of licht. Dit wordt ook wel open- ended speelgoed genoemd. De uitkomst staat niet vast en alles ligt nog open!

Ondertussen ben ik doosjes, flesjes en wc-rolletjes aan het sparen. Benieuwd welke nieuwe betekenis de kinderen die gaan geven!

Liefs Maartje Groen juffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: