11 November is de dag dat mijn lichtje, dat mijn lichtje, 11 November is de dag, dat mijn lichtje branden mag!
11 November vieren we het feest van Sint Maarten. Een mooi herfstfeest met ook een mooie symboliek.
In het (heel) kort, wie was Sint Maarten?
Er bestaan veel verschillende versies van het verhaal, maar het belangrijkste uit al die versies is dit: Martinus (Maarten) was te paard onderweg toen hij een arme man tegenkwam. De man had koud en honger. Maar Martinus had geen geld bij zich. Dus sneed hij met zijn zwaard zijn rode mantel in tweeën zodat hij deze kon delen met de arme man.
Het verhaal staat mooi symbool voor het delen met anderen. En goed doen voor een ander. Een mooie gedachte om mee te geven aan kinderen.
Mijn zoontje begint nu op een leeftijd te komen dat hij ook steeds meer snapt wat er speelt. En hij stelt ook steeds meer vragen. Zo krijgt onze traditie ook steeds meer vorm en wordt het ook iets van hem. Eerder bedacht ik, met name, wat er ging gebeuren en dat was dat. Nu denkt hij zelf ook na over de betekenis.
We knutselen samen een lantaarn met gedroogde herfstbladeren en we oefenen wat liedjes. Pinterest is hiervoor een geweldige bron! Ondertussen vertel ik het verhaal over Sint Maarten. Dat maakt wel indruk! Daarna maken we de seizoenstafel klaar voor het feest. ‘Hee, mijn paard kan wel het paard van Sint Maarten zijn’ is zijn bijdrage hierin. Hij geniet zichtbaar van deze gezelligheid!
Bladeren plakken op de lantaarn Sint Maarten op de seizoenstafel
Om nog wat extra in de juiste sfeer te komen eten we pannenkoeken die we omtoveren tot een heuse Sint Maarten. Met wat (voedings)kleurstof kleur ik de pannenkoeken rood. Op het bord vouw ik de pannenkoek tot een mantel en met stroop teken ik zijn hoofd. Simpel, maar succesvol! Je kunt de pannenkoeken overigens bijvoorbeeld ook kleuren met bietensap voor een natuurlijke kleurstof.

Wanneer het donker is, lopen we in het dorp een lichtjes-tocht. Dat is nog even flink doorlopen voor die korte beentjes. Maar aan het einde is er lekkere warme chocomelk en een sappige appel. Wat een heerlijke beloning!
Na deze tocht mogen de kinderen nog even langs de deuren om al zingend wat lekkers te ontvangen. Wij zijn na twee deuren naar huis gegaan en daar heeft mijn zoontje nog even bij ons aan de voordeur gezongen zodat ik hem nog wat lekkers kon toestoppen.
Er zijn vele manieren om Sint Maarten te vieren. Ik geniet van de traditie die aan het ontstaan is en ik leg er zoveel mogelijk van onszelf in, geïnspireerd door anderen.
Inspiratie bron: ‘Het hele jaarfeesten’. Boeken van Lisa Wade en Daan Rot.
Fijne Sint Maarten! Liefs Maartje Groen juffie