Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint….

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. De Sint komt weer naar ons land. De pepernoten liggen al vanaf september(of misschien was het wel al augustus) in de winkel en langzaamaan werden de speelgoed reclames er steeds meer.

En we kijken sinds deze week ook weer naar het Sinterklaasjournaal. Voor mijn gevoel hadden we dat er net pas op zitten. Maar ook wij zijn hier thuis inmiddels al bezig geweest met de vlaggetjes voor Sinterklaas. Wat een feest!

Een heerlijke tijd dit en wij genieten ervan! Maar het Sinterklaasfeest is niet altijd voor ieder kind ‘feest’. Het is vaak ook een spannende tijd. Kinderen raken vaak uitgelaten van enthousiasme. Maar soms ook erg gespannen om wat er te gebeuren staat.

‘Ga daar maar eens aan staan. Als kind’

Het is ook nogal wat. Het Sinterklaasjournaal bevat vaak verhaallijnen waarin er iets mis gaat met de cadeautjes of de stoomboot en dit jaar is, tot nu toe, Sinterklaas nergens te vinden op de stoomboot. En wordt er op gehint dat Sinterklaas misschien wel helemaal niet op de boot is en dus ook niet naar Nederland komt.

Nou, ga daar maar eens aan staan. Als kind. Die spanning, dat is voor sommige kinderen gewoon niet te doen.

Kinderen krijgen daardoor voortdurend die prikkel’

Daarnaast wordt er nogal eens tegen kinderen gezegd: Sinterklaas ziet alles! Of: Sinterklaas heeft alleen cadeautjes voor lieve kinderen. Dat legt nogal een druk op kinderen. En het is ook wel spannend dat er iemand is die blijkbaar alles ziet wat een kind doet. Dus ook als het iets stiekem doet, wat soms ook gewoon past in de ontwikkeling van een kind.

En dat er iemand zomaar binnen kan komen, s’nachts, wanneer we slapen. Ook dat is best wel spannend, want bij ieder ander die dat zou doen is dat gewoon inbreken. Daarnaast is Sinterklaas overal om ons heen. In de winkels, op tv, verschillende gelegenheden om de Sint te bezoeken. Kinderen krijgen daardoor voortdurend die prikkel. Om nog maar te zwijgen over de de cadeautjes die de kinderen hopen te krijgen…

Het is daarom ook helemaal niet erg als af en toe Sinterklaas even op pauze wordt gezet. Even een verhaaltje lezen over een totaal ander onderwerp of liedjes zingen die niets met Sinterklaas te maken hebben. Bij ons op de opvang werkt dit ook heel goed voor ons. We besteden zeker aandacht aan Sinterklaas, het leeft immers bij de kinderen. Maar er is genoeg ruimte voor andere dingen, de gewone dingen. Lekker naar buiten, even bij de geitjes kijken of naar de boer die aan het werk is. Zonder Sint en zijn pieten. En dat is fijn voor de kinderen. In zo’n spannende tijd kunnen terug vallen op die zekerheden. Zodat ze de spanning iets zelfverzekerder tegemoet gaan.

‘Start kleine tradities

Het is belangrijk hierbij in het achterhoofd te houden dat het een beetje ‘maatwerk’ is. Niet alle kinderen ervaren deze spanning, of in deze mate. Wanneer een kind hier prima mee kan omgaan is er natuurlijk gewoon ruimte om zoveel Sint toe te laten als het kind aangeeft. Kijk naar het kind, wat gebeurt er? Wat zie je? En in hoeverre ervaart het kind het als lastig en negatief? De vraag is natuurlijk ook in welke mate die spanning er is en of er ook een actie op moet worden uitgevoerd?

Maak er in ieder geval jullie feest van. Op jullie manier. Start kleine tradities. En doe dat vooral samen! Het is een heerlijke tijd, waar ook veel volwassenen met plezier op terug kijken. Dat willen we ook voor onze kids!

Geniet van het Sinterklaasfeest, op welke manier dan ook!

Liefs Maartje Groen juffie

Ik heb een aftel-kalender gemaakt. Vanaf de dag dat Sinterklaas in Nederland arriveert tot aan pakjesavond. Dit geeft de kinderen wat overzicht en dit kan ze dan wat rust brengen. Hij is hieronder te downloaden. Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: