Sinterklaas activiteiten

Sint is weer in het land en we genieten volop! Wat een heerlijke tijd. Er worden liedjes gezongen, schoenen gezet en met spanning naar het Sinterklaasjournaal gekeken.

Ik heb hieronder een aantal activiteiten op een rijtje gezet die leuk zijn om te doen tijdens deze periode.

🎁 Pieten gym

Door een parcours uit te zetten kunnen kinderen hun kunsten als echte pieten laten zien! Ze zijn lekker in beweging en ook de motoriek wordt gestimuleerd. Je kunt dit zo ingewikkeld ( of juist niet) maken als je wilt. Ook kun je er fop cadeautjes aan toevoegen zodat ze die in een schoorsteen kunnen gooien. Natuurlijk kan dit alles ook allemaal buiten, lekker in de gezonde buitenlucht.

🎁 Prentenboeken Sinterklaas

Er zijn heel veel boeken die over Sinterklaas gaan. Prentenboeken, voorleesboeken, de keuze is eindeloos. Voor de peuters op mijn werk zijn mijn favorieten Bobbi viert Sinterklaas en Lieve Sinterklaas van Kathleen Amant. Die zijn zo ontzettend leuk. En herkenbaar voor de kleintjes. Thuis heb ik verschillende boeken over Sinterklaas verzameld en in een mand gelegd. Zo kan er zelf gekozen worden welk boek er gelezen wordt. Of er kan voor een ander boek gekozen worden, één die misschien wel niets met de Sint te maken heeft als daar de behoefte ligt.

🎁 Pepernoten klei

Kleien met pepernoten klei! En dat ruikt heerlijk! Een soort van pepernoten bakken, maar dan zonder de pepernoten. Maar die kunnen er natuurlijk altijd bij 😉

Wat heb je nodig?

2 kopjes bloem, 1/2 kopje zout, 2 eetlepels baking soda, 2 eetlepels zonnebloem of olijfolie, 1 kopje warm water, 2 eetlepels speculaaskruiden, een kom en eventueel deegvormpjes en een deegroller om mee te spelen.

Hoe? Doe de bloem, het zout, de baking-soda en de speculaaskruiden in een kom. Meng even goed door elkaar. Voeg de olie toe en roer dit er doorheen. Giet daarna het kopje warme water bij het mengsel en roer ook goed door. Als al het water is opgenomen kun je het mengsel meer gaan kneden tot het lekker zacht is. Plakt het nog? Dan voeg je wat bloem bij. Nog korrelig? Voeg dan wat water toe. Nu is je pepernoten klei klaar.

De klei is van allemaal natuurlijke en eetbare ingrediënten gemaakt. Lekker zal het niet zijn dus opeten raad ik niet aan, maar als kinderen dit in hun mond stoppen kan het geen kwaad. Het maakt deze activiteit zeer geschikt voor de kleintjes. Veel plezier!

Op Pinterest zijn nog vele variaties op deze klei te vinden, zoals choco-klei bijvoorbeeld

🎁 Appelflappen bakken

Appelflappen bakken? Ja, appelflappen bakken. Dat heeft vrij weinig met Sinterklaas te maken. Dat klopt. En dat is nou net het punt. Sinterklaas is overal en in allerlei vormen. Op tv, in de winkelstraat, hij komt de schoen vullen. Ens soms komt hij ook nog bij papa of mama op het werk of op de opvang. Het is voor kinderen dan soms een heel welkome afwisseling om even niet met Sint bezig te zijn.

Het recept voor appelflappen is simpel. Je hebt nodig: bladerdeeg, appels, kaneel en een beetje honing. Appels in stukjes, mengen met kaneel en honing(rozijnen zijn ook erg lekker erbij) en dan de bladerdeeg daarmee vullen en dichtvouwen. Op welke temperatuur de oven moet en hoe lang de appelflappen moeten bakken staat op de verpakking van het bladerdeeg. Kinderen vinden het zo leuk om dit te maken. En het stimuleert ook de fijne motoriek.

Je hoeft natuurlijk niet perse appelflappen te bakken. Dit is een voorbeeld van een activiteit die de aandacht even van de Sint afhaalt. Je kunt natuurlijk ook lekker gaan wandelen of naar een speeltuin in de buurt. Keuze genoeg.

🎁 Pepernoten yoga

Wanneer de kinderen dan toch helemaal hotel de botel zijn van die goedheiligman, is pepernoten yoga echt een uitkomst! Ideaal voor een rustmoment en kinderen komen weer even met beide benen (letterlijk) op de grond.

Hoe? Laat de kinderen op de grond gaan liggen, of op een matje of iets dergelijks. Leg bij alle kinderen een pepernoot op hun buik. Deze mag er niet afvallen, anders moeten ze hem weer inleveren. Of dat echt moet is natuurlijk aan jou:) Laat ze een paar keer diep in en uitademen. Wanneer de rust weer wat is teruggekeerd mogen ze de pepernoot uiteraard opeten. Bij de BSO is deze oefening vaak garantie tot giebelen en grinniken. Maar ook dan ontstaat er een rustmoment.

Ik wens je veel plezier met deze activiteiten. Hoe je ze ook vorm geeft, geniet er van. Voor je het weet staat de kerstboom alweer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: