Advent

De donkere tijd van het jaar,
veelal de tijd van overdenkingen
of althans het zoeken er naar.

met veel of weinig bedenkingen.
Iedere week het ontsteken
van een nieuw licht.

~Droomster~

Vandaag is alweer de eerste zondag van de advent. Wat een heerlijke tijd vind ik dat. Vol met tradities en natuurlijk de aanloop naar kerst. En degene die mij kennen, die weten dat ik daar heel goed op ga. Op alles wat met kerst te maken heeft trouwens. De kerstmuziek draait hier alweer een tijdje…

Dat ik tradities geweldig vind schreef ik al in een eerder blog. En nu mijn zoontje wat ouder wordt merk ik dat het voor hem ook steeds belangrijker wordt. Dubbel genieten dus.

Iedere week van de adventsperiode staat er een deel uit de natuur centraal. Zo bouwen wij onze kerststal op.

De eerste week is de week van het mineralenrijk. We kleden de seizoenstafel aan met de mooiste stenen en bijvoorbeeld ook schelpen. Wij zochten deze schelpjes al eerder tijdens een vakantie, maar wel met de intentie om deze uiteindelijk op de adventstafel te leggen.

Image gallery image
Er worden mooie stenen en schelpen neergelegd in deze eerste week van de advent

De tweede week komen daar dan (in ons geval) bomen bij die staan voor de week van de planten en het groen. We versieren de stal met kerstbomen van hout en andere figuren die met de natuur te maken hebben. Je kunt deze week ook de kerstboom in huis halen en versieren. Wij kunnen nooit wachten tot we de kerstboom kunnen zetten dus die komt deze week er dan ook zeker al te staan.

De planten en bomen zijn deze tweede week aan de beurt. Ik hou het bewust heel natuurlijk. Er zullen in de aankomende weken nog meer natuurschatten worden toegevoegd

In week drie voegen we de dieren toe. Zij krijgen een plekje bij de stal. Behalve de ezel, die is nog onderweg met Maria. Daarnaast verwennen we ‘de dames’ (onze kippen en het konijn) om zo ook een verbinding te maken tussen deze adventsperiode en het dagelijkse leven. En ze verdienen het natuurlijk ook om lekker verwend te worden. Al hoeft het daar niet per se adventstijd voor te zijn hier.

De kameel en os zijn al gearriveerd in deze derde week. Ook zet ik alvast een houten boog neer die het stalletje symboliseert

In de laatste week komen Jozef en Maria bij de stal aan. We maken ons klaar voor de komst van kerstmis. De kribbe wordt alvast klaargezet. Jezus leggen we traditiegetrouw in de kribbe op 25 december. Vorige jaren lukte dit niet altijd. Mijn zoontje was nog net te jong om te snappen hoe het zat. Ik verstopte het poppetje Jezus in de keukenlade, maar vond hem bijna iedere dag weer in zijn kribbe. Tja, zo gaat het ook met kinderen…. Ik vind het een mooie en grappige herinnering. Benieuwd hoe het dit jaar verloopt.

Als laatste arriveren Jozef en Maria, in de vierde week. Zij wachten op het kindeke Jezus

Adventskrans

Één van de dingen waar je waarschijnlijk aan denkt bij advent is een adventskrans of kalender. Adventskransen zijn er in alle soorten en maten te krijgen. Of makkelijk zelf te maken. Wij hebben een houten adventskrans. Daar zit verder geen gedachte achter, hij past gewoon mooi in ons interieur. Het oog wil ook wat, toch?

Naast dat mijn zoontje een adventkalender in zijn schoen krijgt, zo’n geval met chocolade erin, gebruiken we nog een ander soort adventkalender. Maar deze heeft geen vakjes om te openen of kaarsjes waarvan je er iedere week nog één aansteekt. Bij ons loopt Maria met haar ezeltje door ons huis. Iedere dag een stapje dichter bij de stal. Ze loopt over de lambrisering. Rustig, met haar ezeltje bij zich.

We bakken een keer koekjes in deze weken en ruimen wat op. We gaan de donkerste periode van het jaar tegemoet en keren steeds meer naar binnen. Het huis wordt nog wat meer versierd, lichtjes zijn er nooit genoeg. Iedere week steken we ook een kaarsje aan in de kerk voor de mensen die ons dierbaar zijn.

Maar we vergeten natuurlijk Sinterklaas niet. Eerst nog maar eens dat heerlijke avondje vieren!

Liefs Maartje- Groen juffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: