10 jaar

Vandaag, 1 maart 2023, ben ik al weer 10 jaar in dienst bij de agrarische opvang! Heel cliché, maar wat is de tijd gevlogen…

Ik weet nog goed hoe het allemaal begon. Ik wist vrij weinig van het boerderij leven. Nou ja eigenlijk helemaal niets. Die eerste keer in de koeienstal maakte veel indruk!

Een paar weken voor de opening zijn we met de collega’s al begonnen met de opbouw. Vergaderen over hoe we alles een invulling wilde geven, de groep in orde maken. Samen naar Ikea. Een wenochtend voor de kinderen die gingen starten. Een opening met veel belangstellenden.

En toen begon het echte werk. We begonnen met een paar kinderen per dag. Maar al snel liepen de kindaantallen op. We speelden heerlijk buiten, deden een rondje stal en ondertussen deden we ons best om de visie onder de knie te krijgen.

Inmiddels zijn we flink gegroeid. Er is in die jaren nog een gebouw met een groep bijgekomen, een nieuwe bso locaties geopend en vanaf april dit jaar komt er nog een dagopvang in een ander dorp bij! Een flinke groei dus.

Op persoonlijk vlak heb ik ook een hele groei doorgemaakt bij deze opvang. Toen ik hier startte was ik echt niet dezelfde persoon als nu. Nu coach ik mijn collega’s en geef ik soms zelfs workshops en dergelijke. Een leuke uitdaging. Om samen te groeien!

Ondertussen ben ik zelf moeder geworden. Ook dat geeft je een andere kijk op de opvang. En de mooie visie die wij uitdragen is voor mij ook een mooie leidraad in mijn opvoeding.

Wij gaan hier thuis vandaag cakejes bakken om het te vieren. Op naar nog heel wat jaren buiten zijn, de dieren verzorgen, naar de moestuin, modderdag, uitstapjes, tractoren, koeien, eitjes rapen, dieren aaien, zandtaartjes, fietsen, wandelen, luiers verschonen, spelletjes doen en zo kan ik nog wel even doorgaan! En allemaal met een groen sausje💚

Rauw

Waarom ik minder actief ben hier op mijn blog.

Vorige maand bestond mijn blog een jaar. September 2021 begon ik met Groen juffie. Vol goede zin en energie startte ik dit blog waarmee ik anderen wilde inspireren met mijn werk en leven in een groene omgeving.

Heb ik bereikt wat ik wilde? Een heel duidelijk doel had ik niet, maar meer bezoekers en naamsbekendheid had ik wel gewild. Dat had ik wel voor ogen, ja. Wanneer ik een blogpost plaats wordt dat best goed gelezen, maar andere dagen zijn er nauwelijks of zelfs geen bezoekers.

Maar ik moet wel eerlijk zijn, vooral tegen mijzelf. Het afgelopen jaar is niet geweest zoals verwacht….

Ik heb echt getwijfeld of ik dit op moest schrijven en posten. En eerlijk gezegd twijfel ik nog steeds wel. Maar ik merk ook dat het mij helpt om te lezen wat anderen hier over schrijven.

Op 11 mei 2022 is mijn moeder overleden. Ze is 59 jaar geworden. Mam was al jaren ziek, maar vanaf eind december vorig jaar werd duidelijk dat ze niet heel lang meer bij ons zou zijn. We vierden haar verjaardag, nog voor een laatste keer. We vierden kerst, nog voor een laatste keer…

Zo waren er nog een aantal laatste keren. En toen overleed ze. Midden in de nacht, verliet ze ons.

De dagen tussen haar overlijden en de begrafenis leefde ik in een soort roes. Dingen regelen, terugkijken, huilen en weer verder. ‘Je wordt geleefd’. Een cliché, maar wel waar. Ik dacht nog: zo kan ik het wel aan, dat rouwen.

De roes bleef een beetje, maar er kwam ook rust. Even niks moeten regelen. Stiekem kostte het allemaal veel energie. Ik kreeg zelfs te horen dat ik er goed uitzag. En dat voelde op dat moment ook zo. De maanden daarvoor waren in overlevingsstand voorbij gegaan en dat was aan me merken en te zien.

Langzaamaan ging ik dingen weer oppakken. Met vallen en opstaan. De mist in mijn hoofd trok op. Het lukt me om enigszins weer ‘normaal’ te functioneren.

Maar nu, bijna een half jaar na haar overlijden, heeft zich iets in mij gesetteld. Een knoop in mijn maag. Een knagend gevoel wat maar niet los wil laten. Een constant gevoel dat er iets niet klopt of niet in orde is. Soms is dat heel sterk aanwezig, soms is het er op de achtergrond. Maar het ligt altijd op de loer. Klaar om toe te slaan. Dat rouwen is eigenlijk toch zo goed niet te doen….

Rouwen is rauw. Niet te sturen en heel vaak schuurt het. Het zit in grote dingen, maar vooral in de kleine, onvoorziene dingen. Hoe lang dit gaat duren? Geen idee..

Het leven gaat door, nog zo’n cliché. Maar ook deze is waar. Het hoe moet ik nog uitvinden, ondertussen zet ik maar gewoon stappen vooruit.

Liefs ~Maartje~ Groen juffie

Het zomer doe boek

De vakantie is begonnen! Hier in het zuiden sluiten wij nu ook aan bij de vakantie vierders!

6 weken lang vakantie! Alle tijd om leuke dingen te doen. En als je daar nog wel wat hulp bij kan gebruiken, heb ik nu iets leuks voor je!

Het zomer doe-boek. Met tips voor activiteiten en leuke bingo’s om te doen. En zelfs ruimte om een vakantie dagboek bij te houden.

Download ‘m snel via de link!

Fijne vakantie!

Liefs Maartje ~ Groen juffie~

www.canva.com/design/DAE_LXoatQA/rO0xMTMhd1EbobgnD4qfpQ/view

Bloem bommetjes

Nu het weer lente is, komen ze weer veel voorbij. Vlinders, bijen en hommels. En die zijn op zoek naar bloemen voor nectar en stuifmeel.

En daar kunnen wij ze wel een handje bij helpen. Met deze zelfgemaakte bloem bommetjes. Ook een tip voor Moederdag!

Aan de slag?!

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 8 bommetjes: 16 vellen uit een tijdschrift, 4 vellen krantenpapier, 1 liter lauw water, een kom, een staafmixer, eventueel een zeef, een oude theedoek en natuurlijk bloemzaadjes.

Hoe maak je de bommetjes?

Scheur de vellen tijdschriften en krantenpapier in kleine stukjes en doe dit in een kom.

Giet daar het water bij en laat dit 10 minuten staan. Daarna mix je het met met de staafmixer tot een glad papje.

Hier voeg je 2 eetlepels bloemzaad aan toe. Meng goed onder elkaar. Leg een oude theedoek over een zeef of in een kom. Doe daar het pulp mengsel in en knijp met de theedoek zoveel mogelijk water uit de pulp. Daarna vorm je balletjes, de bommetjes, van het overgebleven mengsel en die laat je drogen. Daarna zijn ze klaar om gebruikt te worden. Of je pakt ze leuk in voor Moederdag 😉

(Wacht niet te lang met de bommetjes ergens neer te gooien, anders gaan de bloemen al groeien.)

Liefs Maartje ~Groen juffie~

Kuikentjes

Op een agrarische opvang ben je natuurlijk omringd met dieren. We hebben, naast het jongvee, geiten, kippen en een haan, konijnen, cavia’s en eenden. En nu ben ik vast nog wel iets vergeten.

Sinds kort hebben we daar nog ‘een aantal’ dieren bij. Namelijk kuikentjes. We hebben ze in de broedmachine uitgebroed en nu zitten ze binnen onder de warmtelamp. In deze blog laat ik jullie zien hoe we dit gedaan hebben. Lijkt je dit nu ook zo leuk om te doen? Dit kan ook prima thuis. Bedenk je alleen wel van te voren al waar de kuikentjes uiteindelijk naar toe gaan, want ze blijven helaas niet altijd zo klein;)

Het hebben van dieren op de opvang heeft vele voordelen. Daar zal ik in een later blog-bericht op terug komen.

De eieren

De eieren, van verschillende soorten kippen,werden gehaald bij een kippenfokkerij.

Deze eieren legden we in het rekje van de broedmachine. Hierin worden de eieren regelmatig gedraaid wat zorgt dat de kuikentjes goed kunnen groeien en zich goed ontwikkelen. De luchtvochtigheid van de broedmachine moet rond 50-55% zijn en de temperatuur 37,5 graden.

Schouwen

Na ongeveer 5 tot 7 dagen is het tijd om de eieren te schouwen. Zo kun je zien in welk ei een kuikentje zich aan het ontwikkelen is. Dit doe je in het donker met een speciaal lampje, maar kan eventueel ook met je mobiele telefoon. Wij konden het in eerste niet heel goed zien dus we hebben het schouwen een paar dagen later nog eens gedaan. Toen was het een stuk beter te zien. Op dag 11 kun je eventueel nog eens schouwen.

Vanaf dag 19 hoeven de eieren niet meer gedraaid te worden. Ze kunnen los op het rek van de broedmachine gelegd worden. Ook de luchtvochtigheid moet aangepast worden. Deze moet nu tussen 60 en 65% liggen. Dit maakt de eierschaal zachter waardoor de kuikentjes er makkelijker uit kunnen komen. De temperatuur blijft hetzelfde.

En dan kan het grote wachten beginnen. Rond dag 21 kunnen de kuikentjes de eieren aan gaan pikken. En daarna kan het heel snel gaan. Maar ook nog wel even duren. Het is wel heel belangrijk te benoemen dat je de kuikens niet mag helpen. Ze moeten zelf uit het ei komen. Als een ei is uitgekomen blijven de kuikens, totdat ze helemaal zijn opgedroogd, in de broedmachine.

Pas wanneer ze helemaal opgedroogd zijn mogen ze verplaatst worden. Op deze plek moet dan een warmtelamp of warmteplaat geplaatst zijn. Ook hebben ze water en kuiken-meel nodig. En een laagje zaagsel. Dit moet regelmatig ververst worden. Natuurlijk om hygiënische redenen, maar de kuikentjes kunnen er ook een behoorlijke zooi van maken;)

En dan kan er natuurlijk geknuffeld worden. Heel veel geknuffeld!

Veel liefs Maartje ~Groen juffie~

Transparant

Dat ik een aantal hobby’s heb is wel bekend denk ik. Ik vond het eens leuk om daar iets in uit te lichten. Namelijk het maken van een transparante doorlicht of silhouet. Misschien ken je het ook nog zelf wel van de basisschool. Ik zelf heb er ook gemaakt op de basisschool, dat weet ik zeker. Een knutselactiviteit voor jong en oud, want je kunt het zo simpel of moeilijk maken als je wilt!

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je stevig karton nodig. Fotokarton. Ook vloei-papier of vlieger-papier . Beide kan en geven net een ander effect. Kalkpapier, een mesje/ schaar. Fotolijm en een ‘pritt’-stift. Een snij-mat en eventueel ponsen in verschillende vormen.

Begin met het maken van je ontwerp. Je silhouet. Ik heb hier gebruik gemaakt van figuren die ik heb overgetrokken en ik heb zelf getekend. Maar er zijn op internet talloze silhouetten te vinden die je kunt overtekenen. Maak er je eigen creatie van!

Snij dit rondom uit met een mesje. Dit kan ook met een schaar, handig wanneer je dit met kinderen maakt.

Wanneer je alles hebt uitgesneden/ geknipt, gum je de potlood-lijnen die nog zichtbaar zijn uit. Ik draai altijd mijn werk om zodat je er zeker niets van ziet. Houdt daar eventueel rekening mee wanneer je je ontwerp maakt. Uiteindelijk wordt dit dan gespiegeld. Aan de achterzijde lijm ik een vel kalkpapier. Dit is de basis voor je gekleurde vlieger of vloeipapier.

Dan komt het leukste onderdeel. Hiermee ga je je transparante silhouet helemaal eigen maken.

Voor de bloesem drukte ik met een pons figuurtjes uit het vloeipapier. Deze plak je aan de achterkant. Ik gebruikte verschillende kleuren en de bloemetjes overlappen elkaar een beetje. Zo krijg je het mooiste effect. Zo ga je verder met de rest van je silhouet. Geef bijvoorbeeld gras een groene achtergrond of je creëert een blauwe lucht.

Wanneer ik klaar ben met het vloeipapier plak ik er nog een vel kalkpapier overheen voor de stevigheid.

Het eindresultaat

Dit kan dus in allerlei vormen. Het belangrijkste is natuurlijk het plezier!

Veel plezier!

Liefs Maartje ~Groen juffie~

Voorjaars vakantie

Hier in Limburg is het feest flink losgebarsten! Fijn om mensen weer verkleed en feestend over straat te gaan!

Wij vieren zelf geen carnaval. Mijn zoontje krijgt er nu meer van mee doordat hij naar de basisschool gaat en hij loopt nu al even in zijn Spider-Man pak, maar daar blijft het voor nu wel bij.

Maar vakantie is het natuurlijk wel. Dus ik zette wat activiteiten op een rij om te doen samen met de kids. Natuurlijk ook na de carnaval heel leuk om te doen!

Vetbollen maken

Hoewel het zonnetje zich steeds vaker laat zien, is het soms toch nog echt koud. De vogels kunnen nog wel wat hulp gebruiken bij het vinden van voedsel. Ze nemen wat ze nodig hebben!

Op mijn instagram-account is de reel van deze activiteit terug te vinden.

Vroege Voorjaars speurtocht

In een ander blog staat mijn ‘Vroege Voorjaars speurtocht’. Dé activiteit voor deze zonnige vakantie! Print ‘m uit en ga op pad!

https://groenjuffie.com/2022/02/17/vroege-voorjaars-speurtocht/

Rocky road

We hadden hier in huis nog best wat snoepgoed van Sint en Kerst liggen. Om dit over de datum te laten gaan is zonde, dus maakten we er Rocky road van. Niet heel gezond, maar wel lekker en dus ook nog best duurzaam! Maar dit kan natuurlijk ook wanneer je geen restjes in de kast hebt liggen!

Om er toch nog een beetje Carnaval aan toe te voegen deden we er wat confetti-sprinkles bij

Voorjaars knutselen

Voor deze activiteit gaan we aan de slag met vloeipapier. Dit materiaal wordt vaak gebruikt bij het maken van lantaarntjes omdat het met licht een heel mooi effect geeft. Ook nu is dat de bedoeling maar dan net iets anders.

Nodig: ijzerdraad, een pritt-stift en vloeipapier in kleur naar keuze
Van het ijzerdraad maak je een vorm. Dit kan een bloem zijn, maar bijvoorbeeld ook een hartje. Maak het zo ingewikkeld of simpel als je wilt.
Scheur het vloeipapier in stukjes. Maak de stukjes niet te klein
Haal een stukje vloeipapier over de plakstift. Één kant is voldoende
Plak de stukjes vloeipapier om het ijzerdraad heen. Ze moeten er echt omheen geplakt, anders blijft het moet zitten. Tip: leg er een nat washandje bij, want de handen worden behoorlijk plakkerig waardoor al het papier sneller aan je vingers blijft plakken in plaats van aan je werkje

Dit waren weer mijn tips. Ik wens je een hele fijne vakantie!

Liefs Maartje ~Groen juffie~

Vroege voorjaars speurtocht

Terwijl de wind om het huis raast en de regen af en toe met bakken uit de hemel valt, hangt er toch ook zeker iets anders in de lucht! Het voorjaar! Oftewel de lente! Ook al is het nog heel pril, de tekenen zijn er. Ik heb weer een speurtocht gemaakt om weer mee te nemen tijdens bijvoorbeeld een frisse wandeling. Dit maal de ‘ Vroege voorjaar speurtocht’. Misschien is het voor sommige dingen nog wat vroeg, maar dan neem je het blad gewoon nog een andere keer mee! En wat vinden jullie verder nog dat laat zien dat de lente er aan komt? Ook daar is ruimte voor om dat op te schrijven. Print hem uit en ga op pad. Veel plezier!

https://www.canva.com/design/DAE4n2xXXNQ/share/preview?token=fbqPbsG59yR_GL9pFbelGA&role=EDITOR&utm_content=DAE4n2xXXNQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=sharebutton

Veel liefs ~Groen juffie~

Maria Lichtmis

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Wij zijn thuis al een tijdje bezig met de voorbereidingen. In de herfst plantten we bolletjes, we smolten restjes kaars zodat we walnootkaarsjes konden maken en de seizoenstafel werd voorzien van Moeder Aarde en haar wortelkindjes. Wij zijn er klaar voor!

Waar ligt nou de oorsprong van dit feest? Maria Lichtmis is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria bracht 40 dagen na de geboorte van Jezus (na kerst).

Maria Lichtmis is de laatste van de lichtfeesten. We haalden het licht naar binnen, nu brengen we het licht weer naar buiten. De lente komt er aan. Ondanks dat het nog koud is en soms erg grijs en guur, laat de natuur zien alweer bezig te zijn met groeien en bloeien. Je ziet er nog niet veel van, maar onder de grond gebeurd heel veel!

Om dit te symboliseren krijgt Moeder Aarde hier thuis een hoofdrol op de seizoenstafel. Onder de grond zijn Moeder Aarde en haar wortelkindjes al flink bezig met de grote schoonmaak en het naaien van nieuwe kleertjes. Zodat ze als prachtige bloemen tevoorschijn kunnen komen als de tijd daar is.

Om een extra handje te helpen maken we de wortelkindjes wakker met een sneeuwklokjesbelletje. Heel vroeg, als het nog donker is, gaan we naar buiten. We klingelen met het belletje en de wortelkindjes weten dat ze wakker moeten worden. Zo kunnen ze groot en sterk worden. Voor je het weet zijn er weer volop bloemetjes te vinden in de tuin. We brengen het licht weer naar buiten door de walnootkaarsjes aan te steken. En natuurlijk lezen we het boek ‘de wortelkindertjes’. Een heerlijk, lief verhaal.

We sluiten de dag feestelijk af met pannenkoeken. Deze traditie komt voort uit het feit dat vroeger de boter en eieren niet meer bewaard kon worden en het opgemaakt moest worden voor het zou bederven. En pannenkoeken maken was daar een ideale manier voor. Bovendien symboliseert de pannenkoek de stralende zon, het naderende voorjaar. Volgens bijgeloof is het zo dat, wanneer je met Maria Lichtmis pannenkoeken eet, je het hele jaar rijk en gelukkig bent. Het proberen waard toch?

Hele fijne Maria Lichtmis, maak er een mooie herinnering van! En vergeet vooral niet te genieten.

Liefs Maartje ~Groen juffie~